Vår bostadsguide

I Stockholm är det svårt att hitta bostad om du är student. Därför har vi på SöderS gjort en guide.

Ladda ner vår bostadsguide i pdf här.

 

Söktips!

 • Googla omfattande. Det finns ett stort antal bostadsförmedlingar, vissa bättre, andra inte lika bra. Ställ dig i de bostadsköer som finns; kommunens bostadsförmedling, studentbostadsköer och annat. Här är uthyrningen i allmänhet laglig och hyran vit och inte fullt så orimlig. Se till att vara aktiv. I många köer måste du logga in då och då för att behålla din plats i kön. Andra förmedlingar har sista-minutenförmedling där det gäller att vara först till kvarn.
 • Sök upp privata fastighetsägare. I Stockholmsområdet finns det många privata värdar som har förmedling av bostäder på sin egen hemsida eller helt saknar system för förmedling. Här gäller det att ring, mejla och skicka brev! En förteckning över fastighetsägare, Fastighetskalendern, finns att köpa eller låna på biblioteket och ibland på kommuners hemsidor. Det kan också vara en god idé att googla på privata hyresvärdar i Stockholm.
 • Håll utkik efter andrahandskotrakt. Det är sällan lika svårt att få ett andrahandskontrakt och kraven är oftast inte lika höga. Det gäller dock att vara försiktig och veta sina rättigheter! Du riskerar att åka på ett osäkert eller olagligt kontrakt med orimligt hög hyra. Var försiktig och gå inte med på vad som helst.
 • Läs mer om vad du har för rättigheter och skyldigheter på hyresgastforeningen.se och klicka dig vidare till hjälp och stöd.
 • Var inte för kräsen. Okej, det kanske inte är din drömlägenhet som finns där. Den ligger varken på rätt plats eller är tillräckligt stor. Men man kan inte alltid få allt och kanske är det bättre med en ganska sunkig och lite liten lägenhet än ingen lägenhet alls. Det är ofta lättare att hitta en lägenhet utanför stan och det kan vara okej att åka en halvtimme med pendeln.
 • Hitta någon att bo med. Det är i regel lättare att hitta en större lägenhet. Kanske har du ett gäng kompisar som också behöver någonstans att bo? Sök lägenhet tillsammans! Ofta står bara en person på kontraktet, vilket innebär att någon får ta ett större ansvar för att hyran blir betald i tid. En bra grej kan i så fall vara att skriva ett kontrakt tillsammans, gentemot varandra.
 • Var alltid redo! En hyresvärd vill ofta se en massa dokument - se till att ha dem redo för att inte missa chansen. Det kan gälla personbevis, inkomst och CSN eller antagningsbesked från högskolan. Se också till att leta referenser - kan kanske din gamla hyresvärd ställa upp på detta, eller har du någon annan som kan intyga att du är en ordentlig och städad person. Var alltid artig och trevlig - även om en hyresvärd är otrevlig mot dig kommer du inte långt på att vara otrevlig tillbaka.
 • Ställ dig i kö - även när du har hittat din bostad. Även om du har en bostad kan det vara en bra idé att stå i någon bostadskö. Kanske har du en studentbostad för tillfället, men inte kommer du alltid att vara student? Planera för framtiden! Tänker du dig att du ska bo kvar i Stockholm? Ställ dig då i Stockholm stads bostadskö. Det kostar 250 kr om året, och du får knappast en lägenhet inom de närmaste åren men det kan ändå vara en investering för framtiden. När den kortsiktiga krisen har löst sig - tänk långsiktigt!

Tips på bra sidor!

 • Hyrabostad.se En förteckning över alla lediga lägenheter i Stockholms län. Gratis!
 • Lägenhetsportal.se En bra sida där alla hyresvärdar finns samlade i hela Sverige. Lägenhetsregistret är helt gratis att använda och ger dig en snabb överblick över alla olika hyresvärdar som finns.
 • Gå in på jagvillhabostad.nu. En informationssida från nätverket som riktar sig mot unga bostadssökande som tröttnat på bostadsbristen och vill göra något åt den. Sajten är en av de överlägset bästa och fullspäckad med matnyttig info för den som letar bostad. Här finns info om vad som kan vara bra att tänka på så väl som en lång kontaktlista till både privata och offentliga bostadsvärdar i stockholmsområdet. Mycket användbar och en god hjälp på vägen!
 • Stockholms studentbostäder (För att ställa dig i kö måste du vara medlem i SöderS) Stiftelsen Stockholms studenters bostadsförmedling har ca 8000 studentbostäder i Stockholmsområdet som alla studenter som är medlemmar i en kår ansluten till SSCO (Stockholms studenters centralorganisation) kan söka. Bostäderna förmedlas efter ett kösystem där du kan ställa dig redan innan du börjat plugga. Det viktiga är att du studerar när du skriver kontrakt. Varje vecka läggs lediga lägenheter upp på hemsidan som de som står i kön sedan kan anmäla sitt intresse för. Den med flest ködagar av de som lämnat en intresseanmälan erbjuds sedan lägenheten.
 • Svenska bostäder. Svenska bostäder förmedlar ca 750 studentbostäder i Stockholmsområdet till högskolestudenter, utbytesstudenter och högskole- och gästforskare. Studentbostäderna förmedlas genom ett kösystem där du kan stå i maximalt 2 år. Varje vecka läggs lediga lägenheter upp på hemsidan som de som står i kön sedan kan anmäla sitt intresse för. Den med flest ködagar av de som lämnat en intresseanmälan erbjuds sedan lägenheten.
 • www.huge.se. Huge är Huddinge kommuns fastighetsbolag och hyr ut och förmedlar knappt 700 lägenheter i området kring Flemmingsberg och Visättra. Bostäderna förmedlas, precis som genom SSSB och Svenska bostäder, genom ett kösystem där alla som pluggar eller tänker sig att de ska börja plugga kan ställa sig. Lediga lägenheter läggs sedan upp på hemsidan som den som står i kön sedan kan anmäla sitt intresse till.
 • Botkyrkabyggen. Botkyrkabyggen ägs av Botkyrka kommun och förvaltar nästan 12 000 lägenheter runt om i kommunen. För att söka bostad måste du registrera dig i en intressebank, vilket du enkelt gör på hemsidan. Du får sedan själv aktivt söka bostad genom att göra en anmälan till de bostäder du är intresserad av. Botkyrkabyggen erbjuder boendeformen kompisBo för ungdomar mellan 18 - 30, där kompisar kan bo tillsammans men får teckna varsitt avtal för sitt eget rum plus del i gemensamhetsytorna.
 • Blocket. På blocket kan du både leta efter annonser på andrahandslägenhet och annonsera själv. Det finns ett stort antal annonser på lägenheter och rum i Stockholmsområdet men många hyror är tyvärr allt annat än studentvänliga och villkoren är sällan bra. Hittar du något som passar gäller det att ligga i - ofta är det många som ringer på samma annons, så var ihärdig och ge inte upp!

 

Kom ihåg!

Det är INTE OKEJ att...

 • betala hur hög hyra som helst bara för att du hyr i andrahand. Du ska alltid betala samma hyra som den som hyr i förstahand, med undantag på en tilläggsavgift på max tio procent om lägenheten är möblerad.
 • betala flera hyror i förskott. Betalar du något i förskott ska du alltid vara noga med att du har fått en nyckel eller ett bindande kontrakt. Se också alltid till att få ett kvitto på det du har betalt - det är så lätt att bli lurad!
 • strunta i att skriva ett kontrakt även om det är en kortare period. Av kontraktet ska framgå hur länge du bor i lägenheten, hur mycket du betalar i hyra och hur du eller hyresvärden kan säga upp kontraktet. Se alltid till att få en egen kopia av kontraktet och spara det någonstans där du inte tappar bort det.

Det är däremot HELT OKEJ att...

 • att vara lite misstänksam. Ska du bo inneboende hos någon eller hyra en lägenhet i andrahand kan du vara misstänksam mot både en för låg eller för hög hyra. Det är inte troligt att du ska betala 5000 för ett litet rum hemma hos någon men det är inte heller troligt att någon vill hyra ut samma rum för en tusenlapp utan att vänta sig en gentjänst. Googla ett namn, eller be om personnummer och kolla upp detta hos kronofogden. Var försiktig och ta hand om dig!