Låt studenten slå rot.
I Stockholm är det svårt att hitta bostad om du är student. Därför försöker vi göra det lite enklare.

Tips på bra sidor!

Akademisk kvart

En andrahandsförmedling av bostäder i Stockholm som direkt vänder sig till studenter! Akademisk kvart strävar efter att förmedla andrahandsbostäder som har en skälig hyresnivå i förhållande till studenters generella ekonomi, vilket gör att det är format i studenters intresse. Det startades 2011 på initiativ av SSCO - Stockholms studentkårers centralorganisation och finansieras av Stockholms stads Bostadsförmedling samt av de fem största lärosätena i Stockholm, däribland Södertörns högskola. 

SH.se

Södertörns högskola ger sina tips på hur du som student hittar bostad.

Stockholms studentbostäder

För att få bo i en SSSB-lägenhet krävs det att du är kårmedlem.

Stiftelsen Stockholms studenters bostadsförmedling har ca 8000 studentbostäder i Stockholmsområdet som alla studenter som är medlemmar i en kår ansluten till SSCO (Stockholms studenters centralorganisation) kan söka. Bostäderna förmedlas efter ett kösystem där du kan ställa dig redan innan du börjat plugga. Det viktiga är att du studerar när du skriver kontrakt. Varje vecka läggs lediga lägenheter upp på hemsidan som de som står i kön sedan kan anmäla sitt intresse för. Den med flest ködagar av de som lämnat en intresseanmälan erbjuds sedan lägenheten.

Svenska bostäder

Svenska bostäder förmedlar ca 750 studentbostäder i Stockholmsområdet till högskolestudenter, utbytesstudenter och högskole- och gästforskare. Studentbostäderna förmedlas genom ett kösystem där du kan stå i maximalt 2 år. Varje vecka läggs lediga lägenheter upp på hemsidan som de som står i kön sedan kan anmäla sitt intresse för. Den med flest ködagar av de som lämnat en intresseanmälan erbjuds sedan lägenheten. 

Kom ihåg!

Det är INTE OKEJ att...

 • betala hur hög hyra som helst bara för att du hyr i andrahand.
  Du ska alltid betala samma hyra som den som hyr i förstahand, med undantag på en tilläggsavgift på max tio procent om lägenheten är möblerad.
 • betala flera hyror i förskott.
  Betalar du något i förskott ska du alltid vara noga med att du har fått en nyckel eller ett bindande kontrakt. Se också alltid till att få ett kvitto på det du har betalt - det är så lätt att bli lurad!
 • strunta i att skriva ett kontrakt även om det är en kortare period.
  Av kontraktet ska framgå hur länge du bor i lägenheten, hur mycket du betalar i hyra och hur du eller hyresvärden kan säga upp kontraktet. Se alltid till att få en egen kopia av kontraktet och spara det någonstans där du inte tappar bort det.

Det är däremot HELT OKEJ att...

 • vara lite misstänksam.
  Ska du bo inneboende hos någon eller hyra en lägenhet i andrahand kan du vara misstänksam mot både en för låg eller för hög hyra. Det är inte troligt att du ska betala 5000 för ett litet rum hemma hos någon men det är inte heller troligt att någon vill hyra ut samma rum för en tusenlapp utan att vänta sig en gentjänst. Googla ett namn, eller be om personnummer och kolla upp detta hos kronofogden. Var försiktig och ta hand om dig!

Glöm inte bort att göra en flyttanmälan om du byter bostad eller är ny i stockholm, det kan du enkelt göra på Skatteverkets webbplats.