Vad vill partierna göra för regionens studenter?

Oskar M Wiik
11 september 2022

I skrivande stund är det två dagar kvar till valet och partierna intensifierar sannerligen sitt kampanjande runtom på campus.

Flygblad hit och affischering dit. Annonser, "har du tid i en minut?", partiledarutfrågningar, "vi är bäst i den här mätningen!" och valkompasser. Demokratins högtidsdag är här och jösses vad den kan förvirra en. Vi har därför frågat regionens partier om vad deras viktigaste fråga för studenterna i Region Stockholm är.

Vi vill att Region Stockholm driver på för 10.000 nya studentbostäder, ökar nattavgångarna i kollektivtrafiken inom länet och dessutom till vår tvillingstad Uppsala, vill vi ha bättre kollektivtrafik mellan SU-KTH-KI, samt utveckla Campus Flemingsberg.

Centerpartiet i Region Stockholm

Våra viktigaste frågor för studenterna i Region Stockholm är fler studentbostäder, en välfungerande kollektivtrafik, tillgänglig vård och att vi satsar på välfärdsyrken då vi ser en brist av exempelvis specialistsjuksköterskor.

KD Region Stockholm

Vi vill halvera priset på SL-kortet för studenter. Vi vill sänka priset från 650 kr till 325 kr per månad.

Miljöpartiet Region Stockholm

Vi vill bygga fler klimatsmarta bostäder till rimliga priser så att fler kan söka utbildning och jobb i den gröna storstadsregion vi vill utveckla.

Socialdemokraterna i Stockholm

"Tack för frågan. Tyvärr har vi fullt upp just nu och kan inte prioritera att svara på detta."

Vänsterpartiet Region Stockholm

Röstar du som student?

Sveriges förenade studentkårer släppte tidigare i år Studenternas valkompass 2022. Det är faktiskt väldigt sällan som vi studenter röstar som just studenter trots att politikerna har ett järngrepp om utbildningen, dess kvalitet och vad som händer därefter.

Så vad tycker egentligen partierna om utbildningskvalitet, produktivitetsavdrag, sjukskrivning för studenter, studiemedel, fribelopp och och högskoleprovet? Det kan du ta reda på via just Studenternas valkompass 2022.