Nu öppnar SöderS pub och SöderS Andrahandsbokhandel igen!

16 september 2020

Det känns både roligt och viktigt att vi nu öppnar SöderS Pub och SöderS Andrahandsbokhandel igen. Det är med en stor insats från volontärer som vi nu kommer ge studenter en säker mötesplats och den välbehövliga möjligheten att köpa och sälja kurslitteratur i andra hand.
 
Att börja plugga vid Södertörns högskola innebär för många ett nytt sammanhang och det väcker ett behov av nya bekantskaper. Det är något som många upplever som svårt och det kan ta lång tid. Många känner sig ensamma och vi tror att det kan vara en av många anledningar till att studenter är kraftigt överrepresenterade när det kommer till psykisk ohälsa. 
 
SöderS Pub är en mötesplats där kurskamrater blir vänner. Det är ett socialt sammanhang bortom böcker och tentastress där kursare kan slappna av och lära känna varandra.
 
En annan anledning till att många studenter mår dåligt är en ständigt närvarande stress över att få ekonomin att gå ihop. Många studenter får vända och vrida på varenda krona av sin prestationsbaserade inkomst. Prestationer som kräver tillgång till ett stort antal böcker, som det ofta bara finns i ett fåtal exemplar av på biblioteket och som kostar många hundralappar för studenten att köpa in till nypris. SöderS Andrahandsbokhandel blir ett smidigt sätt för studenter att både köpa och sälja kurslitteratur på ett smidigt, strukturerat och säkert sätt.
 
Att öppna SöderS Pub och SöderS Andrahandsbokhandel är tyvärr ingen mirakelkur för att råda bot på psykisk ohälsa. Men vi tror att det kan utgöra små pusselbitar för att göra vardagen lite enklare, billigare och ge en större gemenskap.
 
I mars valde vi att stänga både puben och andrahandsbokhandeln. Vi ansåg att det var nödvändigt för att vi inte skulle bidra till smittspridningen av coronaviruset. Under tiden det varit stängt har vi kunnat arbeta fram nya rutiner och strategier för att kunna öppna upp på ett. Följande förhållningsregler gäller nu för verksamheterna. 
 
SöderS Pub:
o   Kommer det endast finnas ett begränsat antal sittplatser. I lokalen finns det markerat var man får sitta och inte.
o   du får inte ställa fram fler stolar eller stå och hänga vid baren.
o   Serveringsansvarig (SA) kommer hålla koll och eventuellt avvisa de som inte sitter ner.
o   Vi kommer även stänga av spelen till en början, detta för att förhindra trängsel och att folk står upp.
o   Max tre personer får stå vid bardisken samtidigt, och då endast för att beställa. Vi uppmanar er att beställa åt hela sällskapet, för att på så vis minska trängseln.
o   Vi har också infört swish som betalningsmetod, för att kunna ta emot kontaktlösa betalningar (eller om ni helt enkelt vill swisha en stödöl till puben)!
o   Vi har infört en “3 strikes”-policy. Det innebär att om du får tre varningar stängs du av från puben.
 
Om du har seminarium eller föreläsning på campus så välkomnar vi nu äntligen dig till puben för att avrunda dagen!   
Pubstyrelsen är väldigt peppade att få träffa er i puben igen!

SöderS Andrahandsbokhandel:
o   Maxantal om 5 personer i Andrahandsbokhandeln samtidigt
o   Max 10 person i kö
o   Håll avstånd till varandra (följ markeringar i golvet)  
o   Kom inte i stora grupper och leta efter samma bok, snacka gärna ihop er
o   Respektera personalens restriktioner
 
Mer information om utbetalningar och att lämna in böcker finns på vår Facebook-sida. Även löpande information kommer uppdateras där.

Alicia Price Andersson, ordförande SöderS Pub
Babak Afsham och Erika Marcusson
, verksamhetschefer SöderS Andrahandsbokandel 
Jakob Amnér, ordförande SöderS – Södertörns högskolas studentkår