Gustav Johansson är Södertörns högskolas bästa lärare 2022

Gustav Johansson

Adjunkt | Södertörns högskola

Ålder: 40
Bor: Örby
Under min studietid var jag: Lycklig
Drömjobb när jag var liten: Fotbollsprofs
I lurarna nu för tiden: Väldigt mycket hiphop
En pryl jag aldrig skulle klara mig utan: Mobilen.

Gustav är adjunkt inom företagsekonomi vid Södertörns högskola på institutionen för samhällsvetenskaper. För sin förmåga att engagera och entusiasmera studenterna inom sitt ämne samt delaktighet och stöd till föreningslivet tilldelas Gustav Guldgripen 2022 - SöderS utmärkelse till Södertörns högskolas bästa lärare.


Fredagen den 24 mars 2023 mottog Gustav sitt diplom på studentkårens scen till högljudda applåder från studenter och kollegor. Bland deltagarna finns flertalet studenter från föreningen SÖFRE, Södertörns Förenade Ekonomer, som Gustav fram tills årsskiftet varit revisor för. SÖFREs kärlek till Gustav är besvarad och ömsesidig.

"När jag var student hade jag från början jättesvårt att komma in i "studentlivet". En dag var det en student som kom fram till mig och berättade om studentföreningen SÖFRE. Efter det gick jag på någon sittning, började engagera mig lite och sen hamnade jag i föreningsstyrelsen ett år. Jag fick genom föreningslivet en ny gemenskap och en anledning till att vara på campus. Det syns tydligt på mina studieresultat från innan och efter jag började engagera mig. Jag började vara på högskolan och bry mig om mina studier på ett helt annat sätt.", säger Gustav i en intervju efteråt och fortsätter:

"En högskola fungerar inte utan sin studentkår och sitt föreningsliv. Det bidrar något otroligt till hela lärandemiljön."

Sedan december 2022 är Gustav tjänstledig från Södertörns högskola och arbetar till vardags som politiskt sakkunnig på Regeringskansliet men det är djupa avtryck som satts hos studenterna. Såhär skriver en av studenterna som nominerade Gustav till utmärkelsen:

Presentationsvideo

Se videon där studenterna Annie Östlingsson och Birk Enhager berättar om varför de nominerat Gustav till utmärkelsen.

Om utmärkelsen

Guldgripen utdelas till en lärare vid högskolan som under året särskilt utmärkt sig. Rätt att nominera till utmärkelsen är studenter vid Södertörns högskola. Pedagogisk förmåga, entusiasm och engagemang, kommunikation och uppmuntran till student- och föreningsevenemang är viktiga ledord för utmärkelsen.

Jury för Guldgripen 2022

Instruktion och jury fastställs årligen av SöderS styrelse. Juryn för Guldgripen 2022 bestod av:

  • Gustav Amberg, rektor
  • Stina Bengtsson, fakultetsnämndens ordförande
  • Batool Ghadanfari, fd tf ordförande
  • Thérèse Lelli, student- och doktorandombud

Tidigare mottagare

Guldgripen har delats ut årligen sedan 2001. Utmärkelsen hette ursprungligen "Gullegripen" men bytte 2015/16 namn till Guldgripen.

SöderS pausar studentfrukost