Ordförande kommenterar SFS bostadsrapport 2018

Ställ dig i bostadskön så fort du börjar studera. Ett uttjatat tips men jag kommer aldrig sluta tjata om det.


Sveriges förenade studentkårer (SFS) släpper varje år en kartläggning över Sveriges studentbostadssituation och målar upp landet i tre olika färger;

Grön för de studieorter som kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad, gul för den studieort som någon gång under den första terminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt för hela studieperioden - och röd för den studieorten som inte kan erbjuda studenterna ett boende under den första terminen. Stockholm lyser återigen med sin röda varningstriangel.

Ett tryggt boende definierar SFS som ett boende som är ett förstahandskontrakt som gäller för hela studietiden, inom 30 minuter från lärosätet, en hyra motsvarande 35 % av studentens inkomst och ett tillträde inom 30 dagar från att anmälan lagts. Detta är rimliga kriterier för en studentstad. Under min tid på Södertörns högskola har jag själv aldrig haft en hyra under 10 000 kronor och jag har flyttat från andrahandskontrakt till andrahandskontrakt. Min situation är inte unik utan det är ofta vardag för Stockholms studenter där tid och energi flyttas från utbildningen till månadsbudgetar och flyttplanering.

Stockholm är en av Sveriges största studentstäder. Här studerar nästintill en fjärdedel av alla Sveriges högskolestudenter. I siffror betyder detta att närmre 100 000 studenter och doktorander verkar i Stockholms län. För dessa finns det knappa 17 000 studentbostäder. Som medlem i SöderS får du tillgång till Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB). Här är kötiden för ett korridorsrum i snitt strax över 300 dagar och för en studentlägenhet mellan tre (3) och fyra (4) år.

Under 2017 förmedlade Stockholms stads bostadsförmedling 2 507 studentbostäder - med en kötid på cirka fem (5) år, det vill säga den sammanlagda tiden för en kandidat- och masterutbildning. Grattis! Du har nu fått ett boende lagom till din examen.

Studenter, de får stanna hemma hos sina föräldrar, välja en annan utbildning som är närmre hemorten för att möjligheten att flytta inte finns eller hitta andrahandsboende med hyror motsvarande studiemedlet – eller högre.

Ställ dig i bostadskön så fort du börjar studera. Ett uttjatat tips men jag kommer aldrig att sluta tjata om det. Det kan verka menlöst men bredvid antalet insamlade ködagar så handlar det om tur. Desto fler studenter som står i bostadskön är även ett signalvärde för bostadspolitiken att snabba på.

Det går dock inte att understryka misslyckandet i den röda triangel som återigen får symbolisera Stockholm i bostadsrapporten. Den stress och oro det ger till våra studenter är inte att ta utbildningspolitiken på allvar.

Finansborgarrådet Karin Wanngård gick i mitten på augusti ut med löftet om att Stockholms studentbostadskö är bortbyggd inom fem (5) år och lovar 7 300 nya studentbostäder, varav 5 000 av dem ska stå redo innan år 2020 går mot sitt slut. Nog för att alla studenter inte har behov av ett studentboende men att påstå att studentbostadskön är bortbyggd om vi adderar 7 000 nya bostäder är siffror som i mitt huvud inte riktigt går ihop. Möjligtvis mättar vi efterfrågan om än för en stund.

Nu är det upp till bevis, politiker. Ska vi titulera utbildningen i Sverige som fri har vi en hel del att leva upp till. Nu rustar vi upp förutsättningarna för våra nuvarande och presumtiva studenter att investera i sitt eget liv och bygga ett starkare samhälle.

--

Oskar M Wiik, ordförande
SöderS - Södertörns högskolas studentkår

--

Om Sveriges förenade studentkårer


Sveriges förenade studentkårer, SFS, granskar varje år bostadssituationen i landets studentstäder inför höstens terminsstart. Studentkårerna och de största studentbostadsförmedlarna i respektive stad kontaktas och bedöms efter ett antal kriterier. 

SFS kriterier är framtagna för att garantera studenter en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden.

Sveriges förenade studentkårer är en sammanslutning av studentkårer som representerar ca 270 000 studenter och doktorander vid Sveriges universitet och högskolor.

Terminens eldsjäl V18 - Oktay C İkiz