"Jag tänker på de behövande som är utan mat och vatten i flera dygn."

Ramadan är den heligaste högtiden för muslimer och firas runt om i världen. Det är en tid som präglas av medmänsklighet, solidaritet och närhet till familj och vänner. I år pågår ramadan mellan den 23 mars och 21 april.

Vi har träffat Mirjam som studerar interkulturellt företagande med inriktning etnologi vid Södertörns högskola.

Hur firar du ramadan?

Jag firar ramadan genom att jag fastar från soluppgång till solnedgång. Det innebär att jag inte äter eller dricker under dessa timmar. Under ramadan ägnar jag min tid åt att läsa koranen, utföra extra böner, utföra goda handlingar samt reflektera över de behövande och över mitt liv. Personligen upplever jag också att jag genom ramadan tränar upp min egen självdisciplin.

Vid solnedgången är det iftar vilket motsvarar den måltiden man äter under ramadan. I min familj bryter vi fastan med att äta dadlar och dricka vatten. Under helgerna brukar släkten samlas och då äter vi iftar tillsammans. Vid soluppgången äter jag något som heter suhor vilket är den sista måltiden jag äter innan jag fastar. Min suhoor brukar oftas bestå av proteinpudding eller gröt samt äpplen och vatten.

Sammanlagt fastar vi i 30 dagar. Ramadan avslutas med Eid. Under Eid brukar hela släkten samlas och då firar vi att ramadan är över. På eid brukar man äta god mat, ge presenter och pengar till barn och vuxna. I min familj brukar vi eid- och ramadanpynta hemma. Vi går till moskén, klär oss i nya fina kläder och bara umgås. Eid brukar pågå i 3 dagar. 

Hur lägger du upp dina studier under en typisk dag under ramadan?

Att fasta under ramadan är utmanande eftersom man samtidigt behöver fokusera på sina studier. Genom att inte äta eller dricka under dagen kan man ibland känna sig mindre koncentrerad under exempelvis långa föreläsningar.

Om jag har haft undervisning under dagen brukar jag ta en liten tupplur när jag kommer hem innan jag bryter fastan för att få extra energi till att studera under kvällen. Om jag inte har undervisning på campus brukar jag ändå vakna tidigt på morgonen och plugga tills jag känner mig klar eftersom jag tycker att de sista timmarna av fastan är de svåraste att behålla fokus under.

Vad kan dina studiekamrater tänka på som inte firar ramadan?

Erbjud mig inte mat eller dryck under dagarna och ha förståelse för att ramadan kan vara utmanande både fysiskt och mentalt. Jag schemalägger också gärna grupparbeten när jag brutit fastan för dagen - då kommer jag ha mer energi och fokus!

Vilka är dina topp tre studietips till andra studenter som firar ramadan?

Mina topp tre studietips är att: 

  1. Dela upp hur du vill göra på exempelvis inlämning. Om jag har en hemtenta brukar jag vanligtvis läsa på morgonen och skriva efter att jag brutit min fasta.
  2. Ät mat som håller dig mätt och drick mycket vatten.
  3. Ta en tupplur innan eller efter du bryter fastan.
En studietid fri från sexuellt våld