Studentinformation under sommaren 2024

🇬🇧 In English →

Nu är det sommar nu är det sol nu är det supertomt på campus.

Terminen är över och korridorerna ekar sorgset tomt. Studentkåren flänger däremot runt fortsatt i omgångar för att avsluta verksamhetsåret och göra oss redo för höstens terminsstart. Här är lite sommarinformation som kan vara nyttig att hålla koll på.

Öppettider och kansliets tillgänglighet

Kansliet är stängt 10 juni - 18 augusti 2024

Under denna period kommer lokalerna att vara låsta. Föreningar och verksamheter som behöver komma in i lokalerna under perioden behöver höra av sig i god till oss via info@soders.nu

Under sommaren har vi längre svars- och handläggningstider eftersom personalen är på semester. Du hittar svar på vanliga frågor nedan.

Svar på vanliga frågor

Ledig personalstyrka ska inte innebära att du som student, ny eller gammal, ska känna dig vilse. Nedan finner du svar på vanliga frågor under perioden.

Hur får jag arvode för mitt uppdrag som studentrepresentant?

Om du är medlem i studentkåren och av densamma blivit vald till ledamot i ett råd på högskolan har du rätt till arvode för ditt uppdrag. Information och registrering finner du här. Ansökan om arvode ska göras senast 30 dagar efter avslutad termin, alltså senast den 2 juli 2024.

Kan jag bli medlem i studentkåren nu?

Om du tackat ja till ditt antagningsbesked till Södertörns högskola för höstterminen 2024 kan du registrera medlemskap för kommande terminer från och med 1 juli. Medlemskapet aktiveras när din studieregistrering (studietakt) når vårt system. Du kan också bli medlem på plats hos oss under terminsstartsveckan.

Vad gör jag om jag känner mig orättvist behandlad av lärare eller examinator?

Om du upplever dig ha blivit felaktigt behandlad av någon på högskolan ska du höra av dig till våra student- och doktorandombud. Oavsett om du anser dig ha blivit felaktigt bedömd på en examination, blivit illa behandlad eller har problem med din studie- och arbetsmiljö bistår vi med stöd och vägledning.

Kontakta ombuden här så återkommer vi så fort som möjligt efter ledigheterna.

Vad händer under terminsstarten?

Höstterminen drar igång vecka 36 den 2 september 2024. Veckan kommer att fyllas med högtidlig ceremoni, introduktion till högskolans verksamhet och insparksaktiviteter som anordnas av våra föreningar. All information om terminsstarten kommer att publiceras på hemsidan.

Jag är ny student och önskar en introduktion till högskolan. Vad ska jag göra?

Den 28 augusti anordnar vi tillsammans med högskolan Smygstart. Under dagen får du en rundtur på högskolan och får möjlighet att träffa olika stödfunktioner, som Funka, Studie- och karriärvägledning - och studentkåren

Läs mer om smygstarten på högskolans hemsida.

Jag har tackat ja till min utbildning - men hur registrerar jag mig?

Registrering sker på olika sätt beroende på vilken utbildning du ska läsa. Antingen registrerar du dig digitalt eller så närvarar du vid ett såkallat Upprop.

Här finner du vad som gäller för dig.

Hur får jag mecenatkortet?

Det digitala mecenatkortet skickas ut automatiskt till registrerade studenter vid Södertörns högskola två veckor efter terminsstart. Om du vill ha ditt mecenatkort tidigare behöver du bli medlem i studentkåren. Då får du direkt det kombinerade medlems- och mecenatkortet.

Jag har blivit medlem och ställt mig i SSSBs bostadskö - men mitt medlemskap uppdateras inte?

Under sommarledigheterna är synkroniseringarna mellan vårt medlemssystem och SSSB begränsade. Du kan däremot stå i bostadskön i 90 dagar utan att vara medlem så du behöver inte oroa dig för att de ska gå förlorade.

Efter 90 dagar behöver du ha en registrerad studietakt och ett aktivt medlemskap. För att kunna signera ett hyresavtal med SSSB behöver du studera på minst 50 %.

Läs mer om SSSBs boendevillkor här.

Jag ska ansöka om utbytesstudier och önskar intyg på meritpoäng. Vad ska jag göra?

Sista dag för ansökan om restplats för utbytesstudier är 15 juli 2024. Har du varit engagerad i studentkåren under dina studier kan du ha rätt till meritpoäng som ökar dina chanser för utbytesstudier. Sista dag att ansöka om meritpoäng är 30 juni 2024.

Läs mer om meritpoäng och ansök om intyg här.

Hittar du inte svaret på din fråga?

Kontakta oss via info@soders.nu så hör vi av oss.

Medlemmarnas beslut under vårsammanträdet 2024