Stockholms studentbudget 2023

För tredje året i rad presenterar Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) en kartläggning över stockholmstudenternas intäkter och utgifter.

Rapporten, Stockholms studentbudget, visar i år på ett rekordstort hål i studentplånboken. Detta trots ökningen av studiemedlet på närmre 1000 kronor i år.

Den genomsnittlige studenten i Stockholmsregionen går minus 2 709 kronor varje månad med nuvarande studiemedel. En stor del av studentens disponibla medel går till boendet, närmare bestämt 46 %. Den generella befolkningen lägger i genomsnitt 26 % av sin inkomst på boendekostnader.
 
Även kostnader för kollektivtrafiken sticker ut för studenter. Den rabatterade biljetten för de som studerar minst 75 % av heltid under en termin skulle behöva justeras från nuvarande 650 kronor till 450 kronor per månad för att nå samma procentuella nivå som den genomsnittlige förvärvsarbetaren i Stockholm lägger på resekostnader.
 
Sandra Duru, ordförande för Södertörns högskolas studentkår, ser med stor orolighet på utvecklingen.

Maximilian Borg studerar på Södertörns högskola och är inte förvånad över rapportens slutsatser.

Den faktiska sanningen är dock att det inte växer större och större hål i studenternas plånböcker varje månad. Studenter hittar kreativa lösningar för att få vardagen att gå runt. Vanliga exempel är att behöva ge studierna så lite tid som möjligt för att kunna klämma in extra arbetspass eller att dra ner på näringsintaget och försöka prestera på topp, tenta efter tenta, med skafferiet endast fyllt av nudelpaket.
 
Den romantiserade bilden av ”den fattiga studenten” sätter vi stopp för nu. Politiken i såväl riksdag som region och kommun behöver ta ett faktiskt ansvar över den högre utbildningens förutsättningar - oavsett världsläge. Det finns en stor skuld till studenterna och det är dags att betala tillbaka.

Rapporten lanserades och presenterades den 15 februari 2023 av SSCOs förbundsordförande Sofia Holmdahl. Under lanseringen hölls även en studentpolitisk debatt mellan 

  • Filippa Althoff, ledamot i riksstyrelsen för Moderata studenter (MST)
  • Viktor Janrik, vice ordförande för Liberala studenter
  • Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande för S-Studenter
Julia och Oanh är redo för ett liv efter studierna.