Samla en grupp kring er nya idé, brainstorma och identifiera vilken typ av förening ni skulle vara. Inom SöderS finns nämligen två olika föreningsformer:
Utbildningsförening innebär att föreningen vänder sig mot ett specifikt program eller ämne och samlar studenter under ett intresse via vald utbildning.
Intresseförening kan vara allt ifrån en ideologi till sport, spel eller kultur där föreningen samlar studenter via en hobby eller ett engagemang.
Ni behöver formulera vad som är föreningens grundläggande regler. Nedan finns en nedladdningsbar mall som vi starkt rekommenderar att ni utgår ifrån.
Stadgarna är föreningens ramverk och beskriver föreningens namn, demokratiska struktur, syfte och mer. De är en otroligt viktig pusselbit för att säkerställa den demokratiska uppbyggnaden och föreningens fortlevnad. För att stadgarna ska godkännas hos Skatteverket och SöderS behövs minimum följande punkter finnas med:
1 § Föreningens namn, säte och förbund
2 § Föreningens syfte
3 § Medlemskap
4 § Verksamhetsår
5 § Årsmöte
6 § Upplösning av föreningen
På det konstituerande årsmötet bildas föreningen. På mötet ska deltagarna ta beslut om föreningens stadgar samt rösta in den första styrelsen. En styrelse måste bestå av minst 3 personer varav en ordförande.
Er förening bör registrera sig hos Skatteverket för att få ett organisationsnummer. Ett organisationsnummer krävs nämligen för att kunna söka bidrag eller skaffa bankkort i föreningens namn.
För att registrera sig hos Skatteverket behöver föreningen skicka in:
Hitract är den app som föreningarna på SöderS använder för att ha ett levande medlemsregister samt för att skapa och administrera event.
Ta kontakt med mito@hitract.se eller fråga föreningsansvarig på SöderS om stöd med första kontakt.
Ett bankkonto är inget måste men kan vara användbart om ni i er förening med viss regelbundenhet kommer ha pengar som både rör sig in och ut ur föreningen.
Kom ihåg bankkontot i sig kostar att starta och sedan ha (uppstarts eller årlig avgift). Dessa varierar mellan banker. De vanliga stora bankerna har idag en uppstartsavgift på 5000kr och en årlig avgift på 1500kr. Vissa banker som JAK eller Ekobanken är billigare men ger inte samma tjänster.
Viktigt! Se avsnittet om överlämning för att säkerställa att processen med banken inte faller mellan stolarna när en ny styrelse tillsätts.
Med förklaringar