Studentbostäder

I Stockholm är det svårt att hitta bostad om du är student. Därför försöker vi göra det lite enklare.

Stockholms studentbostäder (SSSB)

Stiftelsen Stockholms studenters bostadsförmedling har ca 8000 studentbostäder i Stockholmsområdet som alla studenter som är medlemmar i en kår ansluten till SSCO kan söka. Varje vecka läggs lediga lägenheter upp på hemsidan som de som står i kön sedan kan anmäla sitt intresse för. Den med flest ködagar av de som lämnat en intresseanmälan erbjuds sedan lägenheten.

Akademisk kvart

En andrahandsförmedling av bostäder i Stockholm som direkt vänder sig till studenter! Akademisk kvart strävar efter att förmedla andrahandsbostäder som har en skälig hyresnivå i förhållande till studenters generella ekonomi, vilket gör att det är format i studenters intresse. Akademisk kvart förvaltas av SSCO med finansiering från bland annat Södertörns högskola.

Stockholms bostadsförmedling

Via Stockholms bostadsmedling kan du anmäla intresse för studentbostäder. Det är ofta kortare köer än för det generella beståndet - men fortfarande lång tid. Detta alternativ passar nog dig som redan bor i Stockholm och har stått i kön ett tag.

Det är inte okej att betala hur hög hyra som helst bara för att du hyr i andrahand

Du ska alltid betala samma hyra som den som hyr i förstahand, med undantag på en tilläggsavgift på max tio procent om lägenheten är möblerad.

Det är inte okej att betala flera hyror i förskott.

Betalar du något i förskott ska du alltid vara noga med att du har fått en nyckel eller ett bindande kontrakt. Se också alltid till att få ett kvitto på det du har betalt - det är så lätt att bli lurad!

Det är inte okej att strunta i att skriva ett kontrakt även om det är en kortare period.

Av kontraktet ska framgå hur länge du bor i lägenheten, hur mycket du betalar i hyra och hur du eller hyresvärden kan säga upp kontraktet. Se alltid till att få en egen kopia av kontraktet och spara det någonstans där du inte tappar bort det.


Det är absolut okej att vara misstänksam.

Ska du bo inneboende hos någon eller hyra en lägenhet i andrahand kan du vara misstänksam mot både en för låg eller för hög hyra. Det är inte troligt att du ska betala 5000 för ett litet rum hemma hos någon men det är inte heller troligt att någon vill hyra ut samma rum för en tusenlapp utan att vänta sig en gentjänst. Googla ett namn, eller be om personnummer och kolla upp detta hos kronofogden. Var försiktig och ta hand om dig!

Glöm inte bort att göra en flyttanmälan!

Glöm inte bort att göra en flyttanmälan om du byter bostad eller är ny i stockholm, det kan du enkelt göra på Skatteverkets webbplats.